Гражданската коалиция за устойчиво ползване на фондовете на Европейския съюз (ЕС) – КУПФЕС – възниква през януари 2005 г. по инициатива на 14 неправителствени организации (НПО), които следят процесите по планирането и усвояването на европейските предприсъединителни фондове (ISPA, PHARE, SAPARD) във връзка с присъединяването на България към ЕС.


Коалицията се обединява около идеята за осигуряване на активно и резултатно гражданско участие и въздействие на НПО сектора върху процеса на усвояване на еврофондовете с цел гарантиране на прозрачността на процесите и устойчивите ползи за страната, гражданите и бизнеса.
Според КУПФЕС е нужен граждански контрол върху устойчивостта на планираните проекти, тяхната природосъобразност и защита на интересите на местното население.
Гражданската коалиция е отворена за всички организации, които се интересуват от темата, включва участници от различни региони и се стреми да оказва съдействие на национално и местно ниво в техните дейности, свързани с мониторинга, разпространението на информация и осигуряването на обществено участие в планирането и разпределянето на фондовете.

 

КУПФЕС подпомага представителите на гражданското общество при участието им в комитетите за наблюдение на различните оперативни програми, КН на проекта за строителство на АМ „Струма“ и в работните групи за програмиране на финансовия период 2014 – 2020 г.

 

В момента в КУПФЕС участват над 50 организации – природозащитни, социални, работещи в областта на правната реформа, регионалното развитие, МСП.

logo

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s